Mikor vigyük a kisgyermeket fogorvoshoz?

Lényeges szempont, hogy a kisgyermek fogorvossal való első találkozásai kellemetlen élménytől mentesek legyenek. Tehát ne akkor jöjjön a gyermek fogászatra, mikor már baj van.
A gyermeket egy éves kora előtt célszerű először fogorvoshoz vinni, majd 3 éves korától 5 éves korig félévente egy-egy konzultáció ajánlott. Innentől kezdve az évenkénti kontroll elégséges.

Tejfogak ápolása

A tejfogak képezik a felnőttkori fogazat alapját. Fontos szerepet töltenek be a helyes harapás és rágás kialakulásában, a beszédhangok helyes képzésének tanulásában. Ezen kívül helyfenntartó szerepük van a maradó fogak számára.
Egészségük megóvása, a kezdődő fogbetegségek gyógyítása kiemelten fontos feladat.

A tejfogakat már megjelenésüktől kezdve tisztítani kell. Az őrlőfogak kibújása után tanácsos a fogakat legalább naponta egyszer - szülői segítség mellett - fogkefével megmosni. Ez a helyes fogmosás alapjaira is megtanítja a kisgyermeket.

A táplálkozás is igen fontos kérdés. A rágás folyamatosan alakítja az állkapcsot, tisztítja a fogakat. Fontos, hogy sokat rágjon a kicsi. Tilos a rágcsálás, nasizás, a szénsavas üdítők, mert ezek nem engedik a normális kémhatás kialakulását az étkezések között. A lefekvés előtti cumizást, főleg cukros italok fogyasztását célszerű mihamarabb elhagyni. Az édes táplálék lehetőleg minél rövidebb ideig tartózkodjon a szájban.

Tejfogak kezelése

A tejfogak szerkezete más, mint a végleges fogaké. A zománc vastagsága fele a végleges fogak zománcvastagságának, a fogbél viszont arányaiban nagyobb. A különbségek miatt a szuvasodás hamar elkezdődhet, előtörés után akár fél-, egy évvel, gyorsabban terjed, és a kisebb szuvasodás is okozhat panaszt.
Az említett anatómiai különbségek, és a gyermekekkel való együttműködés különlegessége miatt az ellátáshoz feltétlenül szakember, azaz gyermekfogorvos ajánlott.

A tejfogakat is kell kezelni, főleg ha kiterjedt szuvasodások vannak jelen a gyerek szájában. Tévhit az, hogy a rossz tejfogak kipotyognak és helyettük majd erős, egészséges fogak nőnek. Ha a tejfog szuvas volt és nem kezelték, az alatta fejlődő végleges fog csírája is sérül.

A fogak ellátása és funkciójuk visszaállítása ugyanolyan fontos, és hasonló, mint a végleges fogak esetén: töméskészítés, elcsiszolás, ecsetelés, úgynevezett gyökérkezelés.

Töméskészítés:

speciális, fluoridot leadó esztétikus tömőanyaggal történik.

Szuvas fogközök elcsiszolása:

ilyenkor tulajdonképpen a természetet utánozzuk, ugyanis az állcsontok növekedésük során felkészülnek a maradófogak befogadására, így a tejfogak távolodnak egymástól. Elcsiszolással öntisztuló, sima felszíneket hozunk létre.

Ecsetelés:

elcsiszolás után a szuvasodás megállítására, illetve a szuvasodás megelőzésére fluoridtartalmú lakkokkal.

Gyökérkezelés:

ha nagyon mély a szuvasodás, gyakran a fogbelet el kell távolítani, mert ugyanúgy begyulladhat, mint a maradófog esetén.

Ne várjuk meg, míg csak fogeltávolítással lehet "gyógyítani" a beteg tejfogat. A túl korán eltávolított tejfognak megfelelő maradó fog vagy túl hamar fog előtörni, beszűkítve a helyet a később előtörő fogaknak, vagy rossz pozícióban, esetleg egyáltalán nem nő ki.

Barázdazárás

Előtöréskor a fog fejlődése még nem fejeződött be teljesen. A rágófogak felszíne rücskös, barázdázott és a csücskök közötti ún. barázdarendszer még nem záródott be. Ez az igen szűk "hasadék" nehezen, illetve egyáltalán nem tisztítható. Ezekben a barázdákban az ételmaradékok megrekedhetnek és a felszaporodó baktériumok elindítják a fog szuvasodását.

A maradó fogak az előtörés utáni időszakban szuvasodnak a legnagyobb intenzitással. A barázdazárás célja az, hogy a szuvasodásra hajlamos fogfelszínt védőréteggel lássuk el, ezzel meggátolva a szuvasodás kialakulását. A barázdazáró anyagok nagy előnye a fluorleadó képességük. Átlagosan 3-5 évig hatásosan védi a rágófelszínt a fogszuvasodástól, folyamatosan fluort bocsájt ki, mely erősíti a fogzománcot.

Fájdalommentes beavatkozás, amely a gyermekek fogászati ellátással szembeni bizalmát erősíti.

Címkék:

Kaposvár, fogorvos, fogorvosi rendelő, Gyermekfogászat, Fogszabályzás, Tejfogak ápolása, Tejfogak kezelése, Gyermekfogorvos, Barázdazárás, Fogszuvasodás megelőzése - kezelése, Esztétikus tömés, Fogászati betét, Fájdalommentes fogászat, Gyökérkezelés, Hid, Fogpótlás, Kivehető fogsor, Fogkőeltávolítás, Szájhigiénia, Fogkő, Fogínysorvadás, Esztétikai fogászat, Fogfehérítés, Fogékszer, Barázdazárás, Fogszabályozó szakorvos Kaposvár, Gyermekkori fogszabályzás, Felnőtt fogszabályzás, Fogszabályzás javallatai, Fogszabályozás okai, Gyermekkori fogszabályozó kezelés, Korai fogszabályozás, Kivehető fogszabályozó készülékek, Rögzített fogszabályzó készülékek, Fogászati kezelések ára, Kaposvári gyermekfogorvos elérhetősége, Kaposvári gyermekfogászat, Kaposvári gyermek fogszabályzás, Fogszabályzó magánrendelő Kaposvár Szerződött egészségpénztárak